Asenna kuntta pihaasi – ja luonto kiittää!

Kuntta pihakatteena on erinomainen vaihtoehto sinulle joka viihdyt metsäisessä ympäristössä. Se on yleistynyt viime vuosina kesämökkien lisäksi omakotitalojen pihoissa ja asutusalueillakin. Siirtovarvikolla saat hetkessä pihastasi kauniin ja luonnonmukaisen. Kuntan asentaminen on helppo ja nopea toteuttaa, teitpä sen itse tai tilaamalla asennuksen muualta.

Kuntta on metsänpohjamattoa jota kasvaa valtaosassa Suomen metsiä. Sitä on alettu nostaa ja toimittaa siirtovarvikkona pihoihin Pohjois-Suomesta ja Kainuusta missä olosuhteet tekevät kuntasta vahvan ja kestävän. Kuntan nostaminen ei tuhoa luontoa, vaan itse asiassa sillä saadaan pelastettua hyvää metsän pohjaa jatkamaan elämäänsä asentamalla se uuteen paikkaan. Kuntta nimittäin nostetaan aina alueilta joille on lähivuosina tulossa avohakkuu. Siinä metsänpohja tuhoutuisi joka tapauksessa ja menee aikaa ennenkuin se eheytyy uuteen kasvuun. Siirtovarvikko siis saadaan pelastettua hyötykäyttöön kun se tuodaan nostettuna ja asennetaan pihaan jatkamaan kasvuaan.

Kuntan asentaminen

Kuntan asennus on helppoa tehdä myös itse. Ennen kuin tilaat kunttaa kannattaa pohjatyöt tehdä valmiiksi. Kuntta menestyy lähes missä tahansa eikä vaadi paljoa kasvuolosuhteiltaan. Sen luontainen kasvualusta on hapan hiekkaperäinen maa-aines. Rikkakasvit kannattaa kitkeä pois alueelta mihin kunttaa halutaan kasvamaan ja sen jälkeen maa pohjustetaan ja tasoitetaan. Pohjalle on hyvä laittaa suodatinkangas rikkaruohon kasvua estämään ja sen päälle n 15 cm hiekkakerros.

Mittaa alue ja tilaa tarvittava määrä kunttaa. Lisää tähän asennusvara n. 10 % varmistaaksesi ettei kuntta lopu kesken. Kuntta ei säily pitkään nostettuna eikä varastoituna, joten asennustyö kannattaa aloittaa hetimiten toimituksen saavuttua. Kunttalevyt asennetaan tiiviisti toisiaan vasten puskusaumaan reunojen kuivumisen estämiseksi. Kuntta-alueiden reunat kanntattaa luiskata hiekalla sen juurikerrosta vasten.

Asennuksen jälkeen kuntta tarvitsee vain säännöllistä ja reipasta kastelua juurtuakseen uuteen paikkaansa. Mikäli mahdollista, kannattaa kastelusta huolehtia nykymenetelmin erilaisia kastelulaitteita hyödyntäen. Kunttaa et voi kastella koskaan liikaa. Ensimmäinen kasvukausi asennuksen jälkeen on ratkaiseva sen menestymisen kannalta, joten sinä aikana kunttaa ei saa päästää kuivumaan!

Kun siirtovarvikko on saatu kotiutettua eli juurrutettua alustaansa, on se käytännössä tämän jälkeen huoltovapaa. Rikkakasvien ilmaantuessa kasvuston sekaan ne kannattaa kitkeä pois. Kuntta muuntautuu ympäristöönsä ja näyttää parhaat puolensa keväästä syksyyn sen eri väreissään. Asenna kuntta pihaasi ja pääset nauttimaan luonnonmukaisesta ja kauniista metsäpihan tunnelmasta!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *